کمردرد در اوایل بارداری و جنسیت جنین

درد کمر یکی از عوامل بارداری است که زن حامله در اوایل شکلگیری جنین تجربه میکند، بسیاری بر این باورند که جنسیت جنین با درد ناشی از کمر قابل تشخیص است که این موضوع کاملاً اشتباه بوده و هیچ مدرک علمی در این باره ثبت نشده است. کمردرد در دوران بارداری ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، وزن اضافی، تغییرات موقعیت بدن و فشار روی عصبها و عروق در بخش پایین بدن رخ دهد؛ بنابراین، درمان کمردرد در دوران بارداری باید با توجه به علت آن انجام شود. همچنین، مراجعه به پزشک و مشاوره با وی درباره روشهای درمانی مناسب برای کمردرد در دوران بارداری مفید است.
تشخیص بارداری و یا دوره پریودی از روی درد کمر
قبل از هر چیز باید بدانیم کدام قسمت کمر در بارداری دچار درد میشود، در کمر مفصلی وجود دارد به نام مفصل خاجی خاصرهای که در جایی که ستون فقرات به کمر متصل میشوند قرار گرفته است که این مفصل باعث اتصال لگن و ستون فقرات را برعهده دارد.
در خانمها کمردرد ممکن است در زمانهای مختلفی با دلایل گوناگون رخ دهد که یکی از این دلایل میتواند دوره قاعدگی باشد که تفاوت آنها بسیار واضح است کمردرد ناشی از قاعدگی همراه با دلپیچه و دلدرد بروز میدهد که در درد بارداری اینها متفاوت هستند.
علتهای کمردرد در دوران بارداری
کمردرد در هنگام بارداری تنها یک دلیل نمیتواند داشته باشد و امکان دارد موارد زیادی در این عمر دخیل باشند مثل تغییرات هورمونی، افزایش وزن، استرس و… که در ماههای مختلف بارداری متفاوت هستند.
چند مورد از این دلایل را در ماههای مختلف بارداری میتوانید در زیر ببینید:
کمردرد در 3 ماه اول بارداری
بر اثر بارداری بعضی از هورمونهای بدن تحت تأثیر قرار میگیرند که این عمر باعث میشود عضلات نیز تغییراتی کنند و با این عمر دچار درد شوند. در بیشتر مواقع تغیر دو هورمون زیر باعث ایجاد درد در کمر میشود.
هورمون پروژسترون
در اوایل شروع بارداری هورمون پروژسترون در بدن بیشتر میشود و این عمر باعث شلشدن عضلات و رباطهای نزدیک لگن میشود و درد کمر در زن حامله افزایش میابد.
هورمون ریلکسین (هورمون آرامش)
این هورمون بعد از تخمکگذاری در بدن افزایش میابد و کمک میکند تا تخمک به دیواره رحم بچسبد، این هورمون جدا از درد اول زایمان هنگام زایمان کمک میکند تا مفصلها شل شوند و زایمان آسانتر باشد.
این هورمون در هفته اول بارداری ترشح میشود و روی ستون فقرات و مفاصل تأثیر میگزارد، کمردرد نیز به همین دلیل ایجاد میشود.
استرس و اضطراب در دوره بارداری
بدون شک بارداری و مادر شدن یک تجربه عالی و ویژه است؛ ولی در همه افراد این عمر یکسان نیست مثل فردی که اولینبار است باردار میشود و تجربهای ندارد که این مورد استرس را افزایش میدهد و باعث بروز سردرد، کمردرد، سفتی عضلات و خستگی میشود.
کمردرد در 6 ماه بعدی بارداری
با بالارفتن دوره بارداری حالا دیگر شاهد برآمدگی شکم مادر میشوید که این بهخاطر بزرگشدن کودک و افزایش وزن آن در شکم مادر است و این تغییرات تأثیر زیادی روی حالت بدن و ستون فقرات میگذارند.
اضافهوزن در بارداری و خمشدن بدن به سمت عقب
با افزایش مایعات در بدن و رشد جنین وزن مادر در دوران بارداری بیش از 11 کیلو افزایش پیدا میکند و این افزایش وزن بر روی مفصلها و کمر میتواند تأثیر زیادی بگذارد در کنار این با بزرگشدن جنین مرکز سقل بدن مادر باردار روی شکم قرار میگیرد در این روند مادر برای اینکه بتواند تعادل خود را حفظ کند به عقب خم میشود و این باعث فشار آمدن به کمر میشود که درد را نیز به همراه خواهد داشت.
فشار آمدن به عصب سیاتیک در دوره بارداری
عصب سیاتیک از لگن عبور میکند به طور معمول اگر به این عصب فشاری وارد شود شاهد درد شدید در کمر خواهیم بود، زن باردار در روند ماهانه با افزایش وزنی که دارد بر روی این عصب تأثیر میگذارد و با نزدیک شدن زایمان در ماههای 8 و 9 با چرخیدن جنین باعث افزایش درد در کمر و پاها خواهد شد.
کشش بیش از حد عضلات شکم یا دیاستاز رستی
ستون فقرات برای ثبات بیشتر خود از شکم کمک میگیرد با بزرگشدن جنین این عضلات نیز کشیده میشوند و روی ستون فقرات تأثیر میگذارند و باعث بروز کمردرد میشود.
دیسک کمر در دوره بارداری
دیسک مادهای ژلهای است که بین مهرههای ستون فقرات وجود دارد وقتی این ماده از بین مهرهها بیرون بزند فرد به دیسک کمر مبتلا میشود و درد در کمر را تجربه میکند احتمال اینکه مادر باردار هنگام بارداری دچار دیسک شود بالاست زیرا که با بالارفتن دوره بارداری مفاصل و فقرات بیشتر در معرض آسیبدیدن قرار میگیرند.
سخن پایانی: در مقاله متوجه شدیم که کمردرد در دورههای مختلف بارداری میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد و این درد هیچ ربطی به پسر بودن یا دختر بودن جنین ندارد.
منبع: farhangyaar.ir